WAT IS PILATES?
Introductie
De pilatesmethode is in de vorige eeuw ontwikkeld door Joseph H. Pilates (1880-1967).
In zijn methode legde hij in de jaren 20 van de vorige eeuw al de link tussen lichaamsbeweging en correcte ademhaling enerzijds en het geestelijk en lichamelijk welzijn anderzijds.

Gebruik makend van zowel de westerse als de oosterse filosofie, ontwikkelde hij een oefenprogramma met een gestructureerde opbouw dat het karakter heeft van een work-out. Het is een uniek systeem van spierversterkende en –versoepelende oefeningen die op een oefenmat worden uitgevoerd. Er worden ook veel oefeningen op speciaal ontworpen toestellen uitgevoerd. Op het eerste gezicht lijkt de methode langzaam en rustig, bijna traag. Al doende blijkt het om een veeleisende, dynamische en vooral resultaatgerichte aanpak te gaan. De effecten zijn snel te zien en te voelen. Je voelt je krachtiger, soepeler en evenwichtiger. Het proces gaat van binnen naar buiten.

Pilates combineert de diepe ademhaling en de gecontroleerde beweging vanuit liggende, zittende of staande uitgangshoudingen. Gedurende de hele training wordt je “powerhouse” of core versterkt. Het “powerhouse” is het krachtscentrum van je lichaam en bestaat uit de diepe buik- en rugspieren, de bekkenbodem, de bilspieren en de binnenkant van je bovenbenen. Ook de schoudergordel wordt bewust bij alle oefeningen betrokken.

Vanuit het centrum wordt de rest van het lichaam geoefend, de spieren worden verlengd en versterkt, de elasticiteit en gewrichtsbeweeglijkheid worden ontwikkeld. De wervelkolom wordt tijdens de oefeningen in alle richtingen bewogen. Dit alles resulteert in een goede houding, grotere bewegingsvrijheid, fitheid en balans.

joseph Pilates

joseph Pilates

Joseph Hubertus Pilates (December 9, 1883 – October 9, 1967)

Een gezonde geest, in een gezond lichaam Juvenalis, Romeins dichter 1e-2e eeuw na Christus
 
Wat maakt STOTT PILATES® anders?
STOTT PILATES® is gebaseerd op de anatomie en de bio-mechanische principes van het lichaam. Dat wil zeggen dat er vanuit de natuurlijke S-curve van de wervelkolom gewerkt wordt. Oprichters Moira Stott en Lindsay G. Merrithew hebben samen met een team van fysiotherapeuten, sportgeneeskundigen en fitness professionals meer dan twee decennia besteed aan het verfijnen van de STOTT PILATES®-methode, waardoor het een van de veiligste en meest effectieve Pilates methodes is die beschikbaar is.

STOTT PILATES® docenten moeten jaarlijks hun CEC's (Continual Educational Counts) halen om gecertificeerd te blijven. Dit betekent dat zij door middel van verplichte cursussen altijd op de hoogte zijn van de nieuwste inzichten en ontwikkelingen.

---lees meer---
Hoe werkt het?
Je lichaam bouwt in de loop der jaren spierdominantiepatronen op. Hierdoor sluiten je gewrichten in je skelet niet goed meer aan. De belastbaarheid van het lichaam neemt af en je houding verandert. STOTT PILATES® maakt je bewust van deze dominantiepatronen en zorgt weer voor evenwicht en stabiliteit in je lichaam. In de STOTT PILATES® methode beweeg je gecoördineerd vanuit 5 basisprincipes om je skelet in de natuurlijke positie te zetten en je stabilisatiespieren te gebruiken om in deze positie te blijven. Dit zorgt voor spierbalans in het lichaam. De les is opgebouwd uit een reeks oefeningen waarbij bijna al je spieren aan bod komen. De meeste oefeningen komen iedere les terug voor een steeds betere uitvoering.

Voor wie is STOTT PILATES® en waarom?
STOTT PILATES® is voor iedereen! Jong en oud, getraind en ongetraind. Ben je op zoek naar meer inzicht in je eigen lichaam en lichaamshouding? Hou je van een rustige bewegingsvorm? Heb je rug-, schouder-, nek- of heupklachten en/of last van spierspanningen waar je vanaf wilt? Dan is STOTT PILATES® echt iets voor jou!

Het effect van STOTT PILATES®:
 • Ontwikkelen van lange slanke spieren (minder massa, meer vrijheid voor beweging)
 • Het verbetert de houding en verhoogt het lichaamsbewustzijn
 • Het vergroot de kracht in je romp, hierdoor meer stabiliteit en mobiliteit in de gewrichten
 • Het helpt blessures te voorkomen
 • Het vergroot het bewustzijn van je eigen lichaam
 • No or low impact, zacht voor de gewrichten
 • Het verbetert de prestaties in andere vormen van sport door een beter en efficiënter gebruik van spieren en gewrichten
 • Het verbetert balans, flexibiliteit en coördinatie
 • Vermindering van nek- en rugklachten
 • Efficientere bewegingspatronen
 • Verbetering van de ademhaling
 • Verbetering van de bloedsomloop
 • Toename van concentratie
 • Afname van stress
 • Het voorkomt blessures
 • Het verbetert de kracht en functie van de bekkenbodem
 • Het brengt lichaam en geest in balans

 • De ademhaling
  Bij Pilates is de ademhaling een belangrijke factor en stimuleert een naar binnen gekeerde houding. Hierdoor vergroot het concentratievermogen en zal het mogelijk worden de subtiele verschillen in het lichaam aan te leren voelen. Tevens helpt de ademhaling om efficiënt te bewegen, kracht te kunnen zetten en de juiste spieren te leren gebruiken.

  Over Joseph H. Pilates
  De Pilates methode is genoemd naar Joseph Pilates. Hij werd geboren in Duitsland in 1880 en is de grondlegger en bedenker van deze oefenmethode, die hij “Art of Contrology” noemde.
  ---lees meer---