VEEL GESTELDE VRAGEN
Wat is het verschil tussen STOTT Pilates® en andere Pilates technieken?
STOTT Pilates® gebruikt moderne kennis uit de bewegingswetenschap, maar volgt ook de hedendaagse ontwikkelingen in de revalidatie en topsport trainingsmethodes. Er zijn bijvoorbeeld Pilates trainers die een kanteling van het bekken stimuleren zodat de rug recht en plat wordt, terwijl STOTT Pilates® juist de natuurlijke lijnen van de wervelkolom respecteert. De oefeningen herstellen en stabiliseren de spierbalans rond de gewrichten waarbij veel nadruk op schouder stabilisatie ligt. Omdat STOTT Pilates® inzetbaar voor iedereen en voor elke dag wil zijn, is de methode opgebouwd uit meer voorbereidende oefeningen en zijn er voor elk verschillend lichaam aanpassingen mogelijk.

Ik heb rugproblemen, kan ik wel Pilates doen?
Bij rugklachen moet je altijd eerst om raad van een arts en/of fysiotherapeut vragen voordat je aan de trainingen begint, maar een Pilates training is zacht en gecontroleerd zonder onverwachte explosieve bewegingen. Het is daarom heel belangrijk dat je met een gecertificeerde Pilates docent werkt zodat je zeker weet dat je de oefeningen correct uitvoert. Een ervaren docent kan oefeningen aanpassen aan beperkingen en een heel specifiek programma opzetten. Als je een regelmatig en stabiel trainingsrooster maakt, zal je zeker verbetering van de rugpijn merken.

Wat is een postuur analyse?
Iemands postuur zegt veel over de wijze waarop hij/zij het lichaam gebruikt en welke fysieke gewoontes aangenomen worden. Met behulp van een postuur analyse kan er inzicht verkregen worden in het functioneren van spiergroepen en de gevolgen daarvan. Om ons lichaam efficient en pijnvrij te laten functioneren moeten de spieren en gewrichten zowel krachtig als soepel zijn. Op basis van de postuur analyse wordt een uigebalanceerd trainingsprogramma gemaakt specifiek gericht op de sterke en zwakke gebieden van het lichaam.

Wat is het verschil tussen STOTT Pilates® en yoga?
STOTT Pilates® en yoga hebben veel overeenkomsten. Beide worden gezien als body-mind fitness, beide benadrukken diepe ademhaling en lange zachte bewegingen die geest en lichaam verbinden. Het verschil is dat je bij yoga vanuit een statische houding naar de andere houding beweegt, terwijl Pilates de bewegingen dynamisch, systematisch en vloeiend aan elkaar verbind. Ook gebruiken we bij Pilates oefenmaterialen.

Wat is het verschil tussen STOTT Pilates® en kracht training op de sportschool?
 • Pilates is 3-dimensionaal (oefeningen worden in alle bewegingsvlakken uitgevoerd).
 • Weerstand van spiraal-veren lijkt op de natuurlijke spier contracties.
 • Nadruk ligt op concentrische/eccentrische spier contracties voor blessure preventie.
 • STOTT Pilates® oefeningen zijn zeer geschikt voor revalidatie.
 • In Pilates oefeningen ligt de nadruk op het gebalanceerd trainen van spieren rondom de gewrichten.
 • Pilates gaat over-training en eenzijdige training tegen.
 • Pilates legt nadruk op kracht in combinatie met flexibiliteit (blessure preventie en efficiënter bewegen).
 • STOTT Pilates® oefeningen zorgen voor verbeteringen in je postuur en het vergroot je bewustzijn van je eigen lijf.
 • Gewichttraining en STOTT Pilates® training kan zeer zeker gecombineerd worden en is in speciale gevallen zelfs zeer aan te raden (hypermobiliteit).


 • Kan ik afvallen van Pilates?
  Pilates kan je in combinatie met een dieet helpen afvallen. Pilates oefeningen vergen veel bewustzijn en focus op je lichaam waardoor je kleine veranderingen kunt voelen. Veel mensen komen in een meditatieve concentratie waardoor je na verloop van tijd mentaal kunt groeien. Door het versterken van je spieren wordt je lijf strakker en verbetert je houding wat je een slankere verschijning geeft.

  Welke resultaten kan ik van STOTT Pilates® verwachten?
  Je kunt een toename van kracht, flexibiliteit, souplesse, balans en bewustzijn verwachten. Algemene pijn, stijfheid en rug-nek-schouder pijn neemt af.

  Hoe lang moet ik de training doen voordat ik de resultaten kan zien?
  Afhankelijk van hoeveel lessen je per week doet, zal het resultaat sneller zichtbaar en voelbaar zijn. Aanbevolen is om gemiddeld 2 keer per week te Pilatessen en in dat geval merk je na 10-12 trainingen verschil. Uiteraard is dit per persoon verschillend en afhankelijk of je privé- of groep lessen doet, of je nog andere sporten daarnaast doet en of je blessures hebt. Het is ook belangrijk om met een gecertificeerd docent te werken zodat je efficiënt en verantwoord traint.

  Wat zijn Pilates apparaten en wat is het voordeel ervan?
  Joseph Pilates maakte gebruik van matras spiralen bij het ontwikkelen van zijn bewegingsmethode. De eerste Pilates apparaten uit de jaren '30 zien er dan ook uit als ingewikkelde bed-constructies. De apparaten zijn verder ontwikkeld en maken de Pilates Methode uniek. Er zijn verschillende Pilates apparaten; Cadillac, Reformer, Ladder Barrel, Spine Corrector en de Chair. De spiralen geven weerstand of juist assistentie bij het oefenen, de apparaten zijn hierdoor voor iedereen bruikbaar. Ander groot voordeel is dat er 3D getraind wordt waardoor de spier contracties met de spiralen heel erg op de natuurlijke spier contracties lijken (dit is anders dan de weerstand training met apparaten op de sportschool). Er zijn meer dan 300 Pilates oefeningen waarbij alle spiergroepen op een dynamische en gecontroleerde manier getraind worden.

  Ik ben net zwanger geweest, kan ik dan wel aan de Pilatestrainingen meedoen?
  Ongeveer vanaf de 4e tot 6e week na de bevalling kan je weer rustig starten met beweegtrainingen. De Pilatestraining leent zich hier bijzonder goed voor, aangezien het een rustige en onbelaste vorm van bewegen is, met veel individuele aandacht voor houding en techniek. Een goede opstart dus om erna weer andere sportactiviteiten te kunnen oppakken.